University at Buffalo - The State University of New York
Skip to Content
atUBHeader

Feature

Do You Know UB?

Then prove it! Take our second True Blue trivia quiz with Professor Bufflesworth

Illustration by Michael Gelen (JD ’88)

Professor Bufflesworth
illustration of a man with no face

1. Who played Jeffrey Wigand (PhD ’73, MA ’72, BA ’69), the former tobacco executive turned whistleblower, in the 1999 movie “The Insider”?

A) Kevin Costner
B) Russell Crowe
C) Al Pacino
D) Colin Firth

 Professor Bufflesworth playing with building blocks

2. What is the nickname for the Ellicott Complex?

A) Lego Land
B) The Jungle
C) Jenga Tower
D) The Labryinth

Professor Bufflesworth holding up Greek column

3. When UB obtained the Greek columns now found at Baird Point, what did university officials originally want to use them for?

A) As a backdrop for an open-air amphitheater on the South Campus
B) As decoration for Foster Hall
C) As a monument to mark UB’s centennial
D) To be placed at Baird Point, where they are now

A diploma

4. In 1876, Mary Blair Moody, a mother of six, became UB’s first female graduate. What profession did she pursue?

A) Midwife
B) Nurse
C) Teacher
D) Physician

Illustration of a vending machine

5. In 1955, only two “refreshments” were allowed to be enjoyed in the main lounge of Macdonald Hall, a residence for female students. What were they?

A) Coffee and tea
B) Cigarettes and candy
C) Chewing gum and water
D) Soda pop and pickles

TV

6. This summer, UB students competed in the NBC show “Spartan: Ultimate Team Challenge.” What other popular program featured a group of UB students, and when?

A) MTV’s “Sorority Life” in 2003
B) Discovery Channel’s “Cash Cab” in 2004
C) TLC’s “Trading Spaces” in 2006
D) NBC’s “America’s Got Talent” in 2012

7. What is the annual Life Raft Debate?

Professor Bufflesworth in a life raft

A) A Buffalo Film Seminars screening and discussion of Hitchcock’s “Lifeboat”
B) A meeting about what kind of watercraft should be allowed on Lake LaSalle for the next academic year
C) A debate among faculty members as to which among them should be allowed to survive in a post-apocalyptic world, based on the importance of their field to rebuilding civilization
D) A UB Rowing Club-hosted symposium on the suitability of eight-man shells as rescue vessels in case of nautical disaster

8. In 1965, newly hired UB Professor of English Leslie Fiedler appeared on “The Merv Griffin Show” alongside which fellow guest?

A) Richard Pryor
B) Charo
C) Robert Goulet
D) Orson Welles

Professor Bufflesworth holding a stuffed bison head

9. What was the name of UB’s first unofficial mascot, a 175-pound taxidermied bison head?

A) Roycroft
B) Roscoe
C) Boscoe
D) Buster

An illustration of a carnivorous humped
bladderwort plant

10. Research conducted at UB helped uncover the genetic anomalies of this tiny but voracious predator. What is it?

A) An Amazonian fanged snail
B) A blood-sucking mottled tick
C) A brown wolf mollusk
D) A carnivorous humped bladderwort plant

An illustration of the factory building that later became Bethune Hall

11. What was manufactured in the factory building that later became Bethune Hall (now Bethune Lofts)?

A) Bricks
B) Beer bottles
C) Water meters
D) Shoes

Professor Bufflesworth playing at Oozefest

12. What was the original name of Oozefest?

A) Yuckfest
B) Oozeball
C) Slime Jam
D) Sludge Slam

Check your score

1. B | 2. A | 3. A | 4. D | 5. B | 6. A | 7. C | 8. A | 9. C | 10. D | 11. C | 12. B

How many questions did you answer correctly?

Professor Bufflesworth scoring your quiz answers

0-3: Hmm, maybe you just dreamt you went to UB.
4-6: Planning a visit to campus soon? Someone needs a refresher course.
7-9: Respectable. You must have been a solid “B” student.
10-12: Congratulations! Now you can tell the other alumni who’s boss.